Kinderklimaattafels Gemeente Rotterdam
Rotterdam werkt hard aan een klimaatakkoord. Dit doen ze aan de hand van 5 thema’s. Dat worden de klimaattafels genoemd. En over deze thema’s wordt met verschillende doelgroepen gesproken. Zo ook met kinderen. Daarom organiseerde Archiklas met de gemeente Rotterdam de Kinderklimaattafels in juli 2019. 50 kinderen van 3 scholen (OBS het Landje, De Provenier, De van Oldebarnevelt school) en 10 ontwerpers waren aanwezig. Anabella Meijer (bekend van het boek: Eerste Hulp Bij Klimaatverandering) was spreker om de kinderen te inspireren en activeren. Wethouder Arno Bonte woonde de eindpresentaties bij en sloot de dag af.
Het Rotterdams klimaatakkoord naar kindertaal
We hebben de vijf thema’s van de klimaattafels omgezet naar concrete opgaven. Kinderen kunnen niet praten over de mobiliteitstransitie maar wel over hoe de straat van de toekomst er uit ziet. Hoe verplaatsen we ons in de toekomst? Wat gebruikt het minste energie? Houd je ruimte over? Wat doe je daarmee?
Bij de Kinderklimaattafels wordt de creativiteit van kinderen uit groep 7 en 8 gezien als een meerwaarde. Hoe gaan we de energietransitie leuk maken? Uitdagend of fantasievol?
Klimaatverandering onder de aandacht brengen bij een breed publiek
Eén van de doelen was om kinderen bewust te maken van klimaatverandering en alles wat daar bij komt kijken. Veel kinderen wisten hier al een hoop over maar toch hebben ze nog wat opgestoken. Bijvoorbeeld dat Co2 niet in de lucht komt door scheten van koeien maar door hun boeren zoals Anabella Meijer heeft verteld. En door het actief nadenken over oplossingen voor de opgaves ontstond er meer bewustzijn. Daarnaast kan deze groep thuis enthousiast aan de keukentafel vertellen over wat ze geleerd hebben en zo het belang van het onderwerp verder verspreiden.
Wat leverde de dag op?
Aan het einde van de dag presenteerden 10 groepjes hun uitgewerkte oplossingen: een pretpark in het oude havengebied dat draait op de energie uit het warme afvalwater, een fietstafel voor in de Bibliotheek zodat bezoekers hun eigen energie opwekken, en nog veel meer… “Ze hebben een duidelijk beeld van hoe we samen kunnen verduurzamen. Heel inspirerend!” aldus wethouder Arno Bonte. En het belangrijkste resultaat is wel dat 50 enthousiaste kinderen naar huis gaan met meer kennis, bewustzijn en grip op het thema klimaatverandering.